Marklyft för kvinnor

Alla som tränar borde inkludera basövningar som marklyft i programmet. Det är en övning som ger dig funktionell styrka och en bra hållning. Den stärker muskler på både över och underkroppen.

Kosttillskott för tjejer
Kvinnor och män har olika behov när det kommer till kostillskott. Tjejer har generellt ett större behov av vitaminer men något lägre energibehov. Köp kvalitet tillskott särskilt anpassade för kvinnor här.

Därför ska du regelbundet träna marklyft
Marklyft är en övning som passar kvinnor väldigt bra. Övningen tränar lår, rumpa samt höfter mycket effektivt. Det är även en övning som även bränner fett effektivt. Marklyft kan även sägas vara en helkroppsövning som tränar många muskler samtidigt. Förutom de muskler som primärt tränas aktiveras även en stor mängd muskler på hela kroppen. Ett par fördelar med att regelbundet träna marklyft:

  • Fasta och tonade lår
  • Gör rumpan fast och tonad
  • Ger starka, tonade och skulpterade höfter
  • Stärker greppet
  • Ger dig bättre balans
  • Ökad styrka, framförallt i den nedre delen av ryggen, höft samt hamstrings
  • Ger dig en styrka som är mycket användbar i vardagen, som när du ska plocka upp lådor eller lyfta tunga saker

Marklyft är en övning som du kan variera en hel del. Variera mellan raka marklyft(marklyft med raka ben) och klassisk marklyft.

  1. Raka marklyft skiljer sig från klassiska marklyft. Övningen tränar färre muskler samt utförs annorlunda. Raka marklyft börjar i stående position till skillnad från klassiskt marklyft som börjar i hukande position. Med raka marklyft tränar du främst baksidan av låren, rumpan, samt ryggen. I samband med att du håller stången aktiveras muskler i armarna. Övningen ger särskilt bra träning för baksidan av låren och rumpan
  2. Klassiskt marklyft börjar du med stången på golvet och du börjar övningen med böjda ben och överkroppen framåtlutad med rak rygg. Vanligt marklyft stimulerar fler muskler än raka marklyft. Övningen tränar fram och baksida av låren, vaderna, rumpan, hamstrings samt de raka ryggmusklerna. I samband med övningen aktiveras i stort sett hela överkroppen, armarna samt resten av benen för att stödja och stabilisera lyftet

Pröva båda övningarna och träna helst båda regelbundet. När du utför marklyft måste du tänka på att utföra övningen korrekt för bästa resultat och undvika att skada dig. Innan tekniken sitter är det bra att träna med mycket lätta vikter eller inga vikter alls.