Marklyft med hantlar

Hantlar är ett mångsidigt träningsredskap och kan användas som alternativ till skivstång i många övningar i styrketräning. Likt många övningar kan du byta ut skivstången mot hantlar i marklyft.

Hantlar kan vara smidigare att hantera och kräver mindre utrymme. Men tänk på att hantlar kan bli besvärliga och otympliga när det börjar handla om tyngre vikter. För de riktigt tunga vikterna är det inte en säkert att du kan hitta hantlar med rätt vikt. De flesta gym har inte hantlar som är tyngre än 50 kg, men på vissa ställen går det att hitta hantlar som kan väga mellan 60-80 kg. Hantlar som väger mer än 80 kg är mycket ovanligt. Hantlar för träning hemma hittar du här.

Varför använda hantlar?
Hantlar är ett bra alternativ om det är ont om plats där du tränar eller vill använda lättare vikter. En skivstång är oftast att föredra i marklyft och dess varianter. Detta gäller särskilt när vikterna börjar bli tyngre, det är mycket lättare att hantera en skivstång med tunga vikter jämfört med hantlar.

Marklyft finns i en mängd olika variationer som rakt marklyft, marklyft sumo samt kronlyft. Det är ovanligt att använda hantlar istället för skivstång i klassiskt marklyft, sumo eller kronlyft.

Det går dock utmärkt att använda hantlar till klassiskt marklyft om du inte har en skivstång eller alla skivstänger på gymmet är upptagna. Vidare om du vill använda lättare vikter kan hantlar vara ett bra alternativ till skivstång. Hantlar är aningen populärare för raka marklyft, men skivstång är även för den övningen ett bättre alternativ i de flesta fall.

Oavsett om du använder hantlar eller skivstång är korrekt utförande viktigast. Träna med korrekt form på klassiskt eller rakt marklyft så spelar det inte roll om du använder hantlar eller skivstång, övningen kommer att träna rätt muskler.